onsdag 22 februari 2012

Edge - en bokrecension

Som ett ganska trevligt avvikelse från den vanliga ormoljan som säljs av "tekniska analytiker" så är Edge av Torssell och Nilsson bland det mest akademiska som kommit ur soppan av tradinglitteratur i Sverige. Till skillnad från deras övriga upplagor så tar de faktiskt tiden att testa de påstående de kommer med och bygger boken utifrån tabeller över utfallen från dessa tester samt (som alltid med tradingböcker) med exempeldiagram där det fungerade bra.

Det inledande delarna är mest ett uppräknande av anomalier och diverse effekter de har hittat i akademiska uppsatser och lite psykologiska tillkortakommanden som människor besitter. Intressant här är att det skriver " Vad vi däremot efterlyser är en sund dos skepsis och att börsaktörer inte blint förlitar sig på en så obekräftad fallang [sic] inom den tekniska analysen som den traditionella tekniska analysen" (s.46). Sund skepsis, precis den formen man skulle behöva för att undvika att följa de råd de gav i sin andra bok. En smygande insikt som borde komma av denna sunda skepsis är att författarna aldrig har varit intresserade av att själva närma sig ämnet objektiv, utan bara insett att det är lättare att sälja påstående om man har statistik som backar upp en.

Följande kapitel testar vidare och gör det utan att riktig ha så stor koll på hur statistiken ska tolkas. Huruvida det är för att författarna saknar kunskap om korrekta tillvägagångssätt eller om de helt enkelt undviker det mest basala statistiska metoderna för att inte skrämma läsaren vet jag inte, men det lutar åt det sistnämnda. De nämner den genomsnittliga avkastningen för slumpade affärer men går inte speciellt mycket längre för att undersöka skillnaden mellan strategierna det testar och vad som kan förväntas om den bara var brus än att säga saker som: "det är ungefär dubbelt så bra som den genomsnittliga avkastningen för aktierna i urvalet"(s.138). Det är en speciellt viktigt del att lägga tid på då alla strategier som har någorlunda hög avkastning råkar ha mycket låga "opportunity". Att de beskriver 100 "nya" strategier och visar varför de har en edge är mer falsk marknadsförig än sanning. Det riktiga antalet strategier de testar är närmare hälften och majoriteten är mer eller mindre samma strategi.

Vare sig det är RSI eller stochastic så går alla välfungerande strategier i boken ut på samma sak; köp på svaghet och sälj på styrka. Varför alla råkar fungera bra vet ingen riktigt, men det gör det av samma princip. Vad författarna gör i Edge är att testa några dussin variationer av samma koncept, och det i ganska ooptimala former. Jämviktspendling fungerar bra, det är dock ingen perfekt guldgås för vanliga aktiespekulanter då nackdelarna är ganska rejäla och resultatet efter courtage är sällan tillräckligt bra för att bevisa att slumpen inte alltid är bättre eller lika bra.

Efter kapitlen om swingtrading och position trading (vilket för mig verkar vara synonymer, förstår inte behovet av ett till begrepp men då rubriken var särskriven antar jag att de tagit det från engelskan) kommer en sammanfattning av daytrading (vilket för det mesta är kapitlet samma koncept som förut fast intradag) för att sedan gå vidare till det kapitel jag fann roligast att läsa; Systematisk handel. Hela kapitlet är skrivet av Christer Andersson som, även om han inte lyckas så bra i verkliga livet, presenterar det hela i ett ganska matnyttigt 14,25 sidor. Detta även om han verkar ha varit för stressad för att beräkna sharpekvoten korrekt och gett de övriga måtten en korrekt enhet.

Så, för att sammanfatta så ligger min kritik i att Edge, även om den ger synen av att försöka, bara är en annat form av ett försök att sälj icke-fungerande tekniker till naiva småsparare. Trots att den presenterar statistiken, så håller det inte en närmare granskning värdig för dessa ändamål. Jag skulle ge den en sharpekvot på 2/5, även om det mesta bara var en upprepning och kopiering från existerande verk samt att priset är löjligt hög för 500 sidor av diagram över aktier, så ligger det lite nöje i att läsa den trots allt. Dock som alltid, med "en sund dos skepsis".


KvA