onsdag 23 mars 2011

KVX - volatilitetsindex

Chicago Board Options Exchange Market Volatility Index, eller VIX, är ett index som mäter den implicita volatiliteten hos optioner på S&P500. Det är ofta refererat till som "rädslaindexet" då det ökar när osäkerheten på marknaden ökar. Värdet avspeglar vad optionerna säger om den annualiserade volatiliteten för de följande 30 dagarna, så ett värde på säg 40 indikerar att optionshandlarna tror att volatiliteten kommer att vara 40%/rot(12) = 11,55%. S&P500 antas då röra sig 11,55% upp eller ner och, om vi antar normaldistribution, med en sannolikhet på 68% att rörelsen är mindre än detta.

Tyvärr har Nasdaq OMX inte någon motsvarighet för den svenska marknaden, men som visas här så är VIX onödigt komplex och vi kan enkelt skapa någon ungefär lika bra av bara priset på index.

KVX = STDAV(senaste 21 dagarna) * Rot(252) *100

Vi tar helt enkelt standardavvikelsen för de senaste 21 dagarnas (ca en månad) dagliga procentuella förändring och multiplicerar det med roten ur 252 för att få den årliga standardavvikelsen och sedan med 100 för att få heltal så att vi kan efterlikna VIX.

Så, nu har vi en grund från var vi kan utföra många intressanta undersökningar i ämnet volatilitet.

KvA

fredag 11 mars 2011

Den japanska aktiemarknadens inverkan på den svenska

När analytiker ska göra en trolig bedömning på dagens utveckling för OMXS30 brukar utvecklingen för Nikkei 225 under natten komma upp. Nikkei 225 är ett prisviktat index för de 225 största aktierna hos Tokyobörsen, och har sedan den först beräknades 1950 blivit ett av de mest uppmärksammade i världen. Då Tokyobörsen redan har hunnit klart med sin handelsdag innan de svenska marknaden startar är det logiskt att anta att dess stängning påverkar hur OMXS30 öppnar. Men hur mycket?

Med historisk data från Yahoo Finance och Nasdaq OMX ska jag jämföra utvecklingen för de båda indexen.


Övre diagrammet visar på Y-axeln den procentuella utvecklingen för Nikkei 225 från den föregående sessionen och X-axel samma sak för OMXS30 sedan 1986. En linjär regression visar att rörelserna i OMXS30 kan beskrivas till 8,07% av fluktuationerna Nikkei 225.

Vad som dock är mer intressant är tendensen att ha samma utveckling positivt eller negativt. Låt oss undersöka.



Totalt är sessionerna överens om en riktning 58,87% av tiden. Vid en uppgång i Nikkei är det ännu större chans att det blir en uppgång i OMX än om det är en nedgång.

Dock är det inte så stor mening att försöka handla sannolikheten då man skulle behöva handla den förra sessionens stängningskurs, vilket ju såklart inte går. Men om vi istället skulle köpa eller sälja öppningen för OMXS30?

Då Nasdaq OMX saknar hyfs att redovisa öppningskurser i deras historiska kurser hämtas data från Yahoo (ticker ^OMX).


En negativ intradag skulle då vara när öppningen överstiger stängningen, och omvänt för positiv intradag. Totalt följer dessa varandra i 59,42% av tiden. Här är tendensen att följa Nikkei mer än för den procentuella utvecklingen från förra sessionen till föregående session.

Dock kan man inte anta att man får köpa öppningskursen i index då det som bekant inte går att handla index. Man får förlita sig på terminer eller ETF:er vilka förmodligen skulle jämna ut sambandet en hel del. Men med orsak av oroligheter i Japan är det inte värt att helt ignorera utvecklingen hos aktiemarknaden i Japan som en fingervisare för utvecklingen i Sverige.

KvA

. . . . .

För att hålla dig uppdaterad med Kvantitativ Analys, prenumerera via RSS Feeds.

onsdag 9 mars 2011

Småbolagen visar vägen

Småbolagseffekten är namnet på den tendens portföljer som består av små bolag att generera en överavkastning som inte kan förklaras med högre risk. Detta har bevisats i akademiska undersökningar (t.ex. i boken Triumph of the Optimists) men effekten har visat sig variera marknad till marknad.

Det är logiskt att anta att företag som växer snabbare och har högre vinstpotential generellt borde ge högre avkastning, men också högre risk. Små företag är inte lika säkra kort i en stor ekonomisk nedgång, då de generellt faller fortare än stora och säkra men inte lika snabbväxande företag. Prestationen hos mindre bolag kan då antas vara ett mått på hur hög riskvilja investerare har. Går börsen bra och investerare vill placera pengar så kommer de med stor sannolikhet att köpa småbolag då dessa är mer attraktiva i en växande ekonomi. I ett sämre ekonomiskt läge minskar denna aptit på risk och investerare börjar sälja småbolag för att köpa storbolag som ger en stabilare grund åt deras portföljer.


Genom denna hypotes kan vi undersöka riskaptiten hos marknaden genom att jämföra utvecklingen mellan småbolag och stora och på så sätt få en bild om marknaden som helhet.

Vi gör en enkelt undersökning. Om utvecklingen för OMXS Small Caps mät i kvoten mellan den genomsnittliga dagliga avkastningen delat i standardavvikelsen för de senaste tio dagarna överstiger den för OMXS30 så köper vi och väntar tills jämförelsen är negativ då vi säljer.


Den genomsnittliga dagliga avkastningen för dagarna efter småbolag överpresterar är 0,07%, fem gånger så hög som dagarna efter småbolag underpresterar. Andelen dagar som småbolag överpresterar är 60% av dagarna undersökta.

Vårt urval är lite för litet för att dra några större slutsatser av detta, men då strategin är baserad på en idé som enkel och sund så finns det inte mycket som talar emot varför strategin inte skulle kunna fortsätta att visa vägen.

KvA