onsdag 23 mars 2011

KVX - volatilitetsindex

Chicago Board Options Exchange Market Volatility Index, eller VIX, är ett index som mäter den implicita volatiliteten hos optioner på S&P500. Det är ofta refererat till som "rädslaindexet" då det ökar när osäkerheten på marknaden ökar. Värdet avspeglar vad optionerna säger om den annualiserade volatiliteten för de följande 30 dagarna, så ett värde på säg 40 indikerar att optionshandlarna tror att volatiliteten kommer att vara 40%/rot(12) = 11,55%. S&P500 antas då röra sig 11,55% upp eller ner och, om vi antar normaldistribution, med en sannolikhet på 68% att rörelsen är mindre än detta.

Tyvärr har Nasdaq OMX inte någon motsvarighet för den svenska marknaden, men som visas här så är VIX onödigt komplex och vi kan enkelt skapa någon ungefär lika bra av bara priset på index.

KVX = STDAV(senaste 21 dagarna) * Rot(252) *100

Vi tar helt enkelt standardavvikelsen för de senaste 21 dagarnas (ca en månad) dagliga procentuella förändring och multiplicerar det med roten ur 252 för att få den årliga standardavvikelsen och sedan med 100 för att få heltal så att vi kan efterlikna VIX.

Så, nu har vi en grund från var vi kan utföra många intressanta undersökningar i ämnet volatilitet.

KvA

4 kommentarer:

  1. Nordnets Derivatinfo har ett volatilitetsmått som dom kallar DVI.
    http://www.derivatinfo.se/main.php
    Se flik Optioner.
    Man måste registrera sig som medlem för att se.

    InJo

    SvaraRadera
  2. Kul! Visste jag inte. Ska undersöka närmare...

    SvaraRadera
  3. En snabb fråga. Vad kan VIX maximalt nå i praktiken och rent historiskt??

    SvaraRadera
  4. Det finns ingen övre gräns för VIX

    SvaraRadera