lördag 2 april 2011

Trendande volatilitet

För att följa upp på ämnet volatilitet;

Vårt volatilitetsmått var en enkelt beräkning av standardavvikelsen för de senaste 21 dagarna annualiserat. Men för att ha någon värde av att veta volatiliteten idag måste vi undersöka vad det innebär för framtiden. Vad har dagens volatilitet för korrelation med framtidens? Vi sätter x som volatiliteten idag och ser vad vi kan få för funktion för att beskriva volatiliteten y 21 dagar senare.



Tydligen ganska positiv korrelation. Oroliga tider följa vanligtvis av mer oroligheter och lugna tider följs av mer lugn. Så kan vi alltså förutspå vad volatiliteten kommer att vara?

Bara för kul kommer här ett hypotetiskt exempel på hur det skulle sett ut om vi kunde handla volatilitet. Om KVX idag är över medelvärdet för de senaste 21 dagarna; köp och ligg lång. Annars så ligger vi kort. Avkastning beräknas inte i procent utan i nominell förändring för att slippa löjligt stora svingar.


Hyfsat jämn kurva (R^2 = 98%), under se senaste 24 åren har volatilitet haft en starkt trendande effekt. Nu ska vi bara se hur man kan dra nytta av detta på mer "handel-bara" instrument.

KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar