torsdag 21 april 2011

Candlestick

Få sätt illustrerar prisrörelser bättre än candlestick-diagram. Då förhållandena mellan öppningspriset, det högsta priset, det lägsta priset och priset vid stängning kan te sig på många sätt över flera dagar är det inte konstigt att människor har hittat på namn åt mönster de säger sig se. Det engelskspråkiga versionen av Wikipedia har en stor samling av allt från enkla mönster med enskilda staplar till mer komplexa mönster över flera dagar.


Många av dom har ganska kreativa namn, oftast japanska.


Mer komplexa mönster kräver att ljusen över flera dagar har sett ut på ett visst sätt.


Gemensamt för alla candlestick-mönster är att det förväntas ge en förhöjd sannolikhet att nästföljande rörelser kommer vara åt ett visst håll. Och här börjar candlestick-analysen att mynna ut i det vanliga tekniska analysens pseudovetenskapliga synsätt. Skaparen av candlestick sägs vara en japanska rishandlare som tjänande hundratals miljarder genom sina analyser och var snäll nog att skriva böcker för att dela med sig av sitt sätt att tjäna pengar. Vissa mönster förhöjs med myter om det magiska sättet att förutspå marknaden.

Men det finns inget mystiskt med candlestickformationer, och de kan testas objektivt. Jag har gjort det förut i denna blogg med varierande resultat. Dock räcker det inte riktigt med att testa alla namngivna formationer för att avgöra huruvida det finns något predikterande värde i candlestick-diagram. För att göra det måste vi första skapa en värderymd som kan beskriva alla möjliga formationer. Sedan är det bara att låta en effektiv algoritm söka sin väg genom rymden och lokalisera de bästa candlestickformationerna.

Stay tuned...

KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar