tisdag 19 april 2011

Hysteres

Det stora problemet med strategier avsedda att fånga trender med glidande medelvärden är att i en konsoliderande marknad kommer det kortare medelvärdet att snöra sig runt det längre. Detta orsakar många affärer och förluster, för att inte tala om påfrestningar på tålamodet. För att undvika detta brukar det vara bra att välja mycket långa perioder som inställningar på sina medelvärden. Ett 50-dagars medelvärde skär mycket sällan ett 200-dagars, vilket ger mycket hög säkerhet i trendens riktning. Dock missar man många av de kortare trenderna som ett 20-dagars glidande medelvärde hade fångat upp.

Inom styrteknik har problemet med ständigt skiftande signaler lösts genom att använda något som kallas hysteres. Hysteres är ett fysikaliskt fenomen där effekten av en applicerad kraft inte bara beror på kraftens momentana värde utan även dess historia. Om vi föreställer oss att vi ställer in vår termostat på att se till att temperaturen i rummet ligger på en konstant nivå vid 20 grader. Skulle temperaturen gå ner till 19 grader slås elementen på och värmer upp rummet tills det är 20 grader igen och elementen slås av. Men små variationer skulle hela tiden orsaka att temperaturen skiljer sig lite från 20 grader och ge upphov till att elementen slås på och av oavbrutet. För att undvika det ställer vi istället in termostaten på att slå på elementen när temperaturen är några tiondels grader under 20. Temperaturen kommer då att pendla mellan dessa nivåer, men vi undviker att systemet uppträder oroligt.

Samma idé kan appliceras på tekniska strategier. Istället för att byta fot varje gång medelvärdena skär genom varandra så väntar vi tills avståndet är tillräckligt stort. Vi kan undersöka hur det skulle ha gått om vi sätter avståndet till standardavvikelsen för de senaste 50 dagarna multiplicerat med 0,5. Medelvärdena sätter vi till 50 och 200, vilket är det konventionella. Reglerna är ganska enkla, om MA50 är en halv standardavvikelse över MA200 köper vi. Vi säljer inte förrän MA50 är en halv standardavvikelse under MA200. Det här kan liknas vid att använda ett bollingerband.


Kanske inte det mest imponerande filtret, men genom att införa hysteres har vi minskat antalet affärer från 26 till 18. Samtidigt har avkastningen inte lidit. För även om vi kommer in senare i trenden så undviker hysteres-komponenten att vi drabbas av vissa felaktiga signaler. Hade courtage varit inräknat hade det gett ännu en anledning att införa en hysteres.

KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar