I förra inlägget visade det sig att volatiliteten mätt i KVX har en stark tendens till autokorrelation, hög volatilitet följs av högre och så vidare. Det här är säkert användbart om man försöker förutspå framtida risk eller för att värdera derivat, men knappast för att förutspå någon riktning. Får man för sig att mäta korrelationen mellan framtida avkastning och volatilitet finner man att de är mycket nära noll.
Det är faktiskt ganska logiskt. Volatilitet är bara ett mått på hur stark en rörelse är, inte hur vida den är positiv eller negativ. I det normala fallet bör volatiliteten inte ha någon inverkan på prisrörelsernas riktning, men hur förhåller det sig i extremfallen?
Vi börjar med att undersöka det som vanligtvis får investerare att sova så dåligt, extremt hög volatilitet. Om volatiliteten idag är den högsta på n dagar, vad är den genomsnittliga avkastningen dagen efter? Vi undersöker alla n från 2 till 30 och jämför det med vad vi skulle förvänta oss, det vill säga samma som medelvärdet under hela perioden undersökt från 1987 och framåt.
Här visar sig extremt hög volatilitet (eller i alla fall extremt relativt till de senaste dagarna) ha en tendens att följas av positiva rörelser. I vissa fall mer än dubbelt så hög avkastning som det normala. Om vi vågar gissa på att det finns en viss symmetri i detta fenomen, så borde avkastningen vända till det negativa när vi undersöker tillfällen av extremt låg volatilitet.
Precis som förutspått, fast effekten av låg volatilitet verkar inte ha samma styrka som hög volatilitet.
Så varför denna avvikelse? Om vi bara hade undersökt extremt hög volatilitet skulle vi kunna anta att den högre avkastningen var en effekt av större rörelser. Men då låg volatilitet visar sig ge negativ avkastning kan man inte anta att det bara är en effekt av ökad risk. Ytterligare beräkningar med signifikanstester behövs för att dra några större slutsatser .
KvA
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar