söndag 18 december 2011

Börsens utveckling runt julafton

Julehögtiderna står för dörren och det motiverar en undersökning om hur börsen brukar bete sig runt den här tiden på året.




Baserat på historik från 1986 så har investerare varit som mest köpglada sista börsdagen före (t-1) och första börsdagen efter (t+1) julafton. Både dessa dagar har gett en genomsnittlig avkastning på runt 0,5% över vad som har kunnat förväntas. Därefter avtar den positiva avkastningen när vi går mot nyår. Fem börsdagar innan jul har börsen haft en tendens att avkasta mindre än vad som kunde förväntas, dock är det svårt att dra någon slutsats ur enkla medelvärden.

För att se hur avkastningen ser ut i relation till slumpen hos avkastningshistoriken gör vi en Monte Carlo-analys. En miljon apor simuleras, varje apa väljer 25 olika dagar att använda som jämförelse med utfallet för den apa som systematisk handlar runt julafton. Ur detta kan vi får en distribution att för att göra jämförelser.

Över visas distributionen för aporna i jämförelse med dagen innan julafton. P-värdet är här 0,07 vilket svagt indikerar statistisk signifikans då endast 7% av aporna kunde generera avkastning som översteg medelvärdet för t-1 på 0,44%.


För dagen efter julafton är signifikansen högre, med ett p-värde på 0,03. Övriga dagar i perioden som undersökts visar svag till ingen signifikans alls. För att summera så finns det en positiv tendens under julhögtiderna, men bara dagen före och dagen efter julafton.


KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar