lördag 4 september 2010

Köp nya lägsta inte nya högsta - del II

I förra inlägget presenterades en strategi som gick ut på att utnyttja den jämviktspendling som är högsta påtagande i dagens marknad. Strategin gick ut på att köpa Xact Bull eller Xact Bear när kursen var den lägsta för de senaste sju dagarna och sälja när kursen var den högsta för de senaste sju dagarna. Strategin fungerade bra på Xact Bull under en uppåtgående trend men sämre under en nedåtgående. För Xact Bear fungerade strategin inte alls.

Problemet med att dra parametrar ur luften som vi gjorde är att man kan missa en ganska bra strategi. Att sju dagar inte var särskilt imponerade som parametrar kan ha att göra med att de genomsnittliga cykeln för OMXS30-index (som Xact Bull och Bear är baserade på) är längre eller kortare.
Så, hur ska vi veta vilken längd som är bäst eller mest robust för ett instrument? Ett sätt att undersöka alla möjliga kombinationer samtidigt är att göra en 3 dimensionell-funktionsyta över avkastningen för en uppsättning kombinationer. Om vi köper efter att priset har nått den lägsta nivån för de senaste M dagarna och säljer när priset når högsta nivån på N dagarna, hur ser då funktionsytan för avkastningen ut?
N och M kan vara vilken siffra som helst mellan 2 och 21. Total blir det då 20*20=400 kombinationer som testas och vi lägger ihop den totala avkastningen för att göra en funktionsyta.

























Genom att kunna se alla kombinationer samtidigt kan vi också se vilka kombinationer som är mest robusta. Med robust menar jag att man kan ändra parametrarna utan att avkastningen ska skilja sig radikalt. Det är då önskvärt att handla efter kombinationer som ligger vid relativt höga områden. En enskild "topp" är mindre robust då minsta förändring ger lägre avkastning.

Den bästa kombinationen för både Xact Bull och Xact Bear är 5 och 5. Köp när priset är vid fem dagars lägsta kurs och sälj vid fem dagars högsta. Låt oss se hur strategin ser ur med dessa optimala parametrar.






















Avkastningen är avsevärt högre och utvecklingen är jämnare. Värdefallen minskar och strategin klarar att handla mot den rådande trenden bättre. Dock så fungerar strategin fortfarande inte så bar när trenden är emot den. Men om vi kan förutspå trenden, så kan vi kanske förutspå perioder av låg avkastning och på så pass skifta till antingen Bear eller Bull för att höja avkastningen.


KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar