måndag 30 augusti 2010

Köp nya lägsta inte nya högsta - del I

Det borde knappast ha undgått någon aktiv aktiehandlare att i det kortare perspektivet (1 till 10 dagar) så har börsen en stark tendens att ta tillbaka kortsiktiga vinster och förluster. Denna era av jämviktspendling öppnar upp för en mängd olika strategier som identifierar när priset är översålt eller överköpt. En av de kanske enklaste strategierna för att fånga det här konceptet är en strategi som går ut på att man ska köpa ett instrument när dess pris är det lägsta för de senaste sju dagarna och sedan hålla i sin position tills priset når det högsta på sju dagar. Man drar på så pass nytta av att priset har en tendens att stiga efter nya lägsta och sjunka efter nya högsta noteringar.

Det instrument som kommer att testas här är OMXS30, som representerar de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen i omsättning. Självklart lämpar sig strategin för många fler instrument så som aktier, men OMXS30 ger ens position en lägre risk att påverkas stort av yttre faktorer eftersom det är ett index och rör sig endast efter vad den större delen av aktiemarknaden gör. I aktier finns det en risk att företaget skulle komma med en nyhet och få aktien att göra en kraftig rörelse emot en position. I den jämförelsen skulle OMXS30 inte påverkas lika kraftigt då den endast påverkas av vad de 30 aktierna gör som helhet och på så sätt minskas risken för kraftiga rörelser.

Eftersom OMXS30 just är ett index och inget man kan handla med så måste man förlita sig på ett derivat som är designade att röra sig som sitt underliggande. Två sådana derivat är Xact Bear och Bull. De är gjorda för att röra sig -150 %, respektive 150 % mot underliggande, som är själva OMXS30. Detta öppnar upp för en del intressanta möjligheter, man kan inte bara få exponering mot index utan man kan också få negativ exponering och hävstång.

Så, hur skulle de då se ut om man fick för sig att handla Xact Bull och Bear med den enkla strategin att köpa sju dagars lägsta kurs och sälja sju dagars högsta?





















De gröna visar avkastningen för hela strategin under testperioden från början av 2005 till augusti 2010. Det röda visar avstånden mellan strategins avkastning för en dag och för den dag avkastningen stod på topp.
Resultatet är baserat på de historiska kurserna man kan hitta på NASDAQ OMXs hemsida
och antar att man kunde få den exakta stängningskursen med hela kapitalet. LH står för Lägsta-Högsta, vilket är namnet strategin kommer få när jag refererar till den. Det diagrammen visar är att LH-strategin fungerade bra under år då trenden var uppåtgående för Xact Bull och dåligt när den var nedåtgående. För Xact Bear var strategin inte effektiv i någon trend.

Dock är det frågan om sju dagar verkligen är ett bra val som nivå för lägsta och högsta priset. Antal dagar kan undersökas närmare, och bäst görs det med hjälp av en 3D optimering!


KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar