måndag 23 augusti 2010

Tidsdynamik: Månadseffekten

I ett försök att hitta fler strategier att inkludera i mitt nya system fastnade jag på tidsdynamik. Idén bakom tidsdynamiken är att ett specifikt datum skulle leda till att marknaden får en tendens att stiga eller falla. Vanliga talessättet "köpa till sillen och sälja till kräftorna" kan tolkas som en strategi baserad på tidsdynamik. Men är allt bara nonsens eller finns en effekt på aktiemarknaden som kan förklaras med säsongen?

Så, här är ett test jag gjort!












Staplarna visar den genomsnittliga avkastningen för dagarna i varje månad för OMXS30 indexet sedan 1986. En snabb titt visar att de bästa månaderna är februari och april. Att köpa till sillen i juni och sälja till kräftorna i augusti ser inte ut att vara en alltför förträfflig strategi. En bättre devis hade varit "köp till nyår sälj till mors dag".

Visste ser avkastningen utmärkt ut här, man hur ska vi veta om vi kan lita på testets slutsats?
För att bättre undersöka om det finns någon edge så kan vi göra ett hypotestest. Jag har valt att göra ett T-test. Staplarna visar nu vad sannolikheten för att avkastningen skiljer sig från noll är. Värden över 95% visar att vår
signifikansnivån är under 5%, vilket är den vanliga nivån från vilken vi kan anta att alternativhypotesen är sann.












Augusti och September visar sig vara mycket negativa och vi kan anta att det inte beror helt på slumpen. Juni däremot verkar vara mer slumpmässig och den negativa avkastningen är inte speciellt sannolik. De flesta andra månaderna är positiva där det lönar sig att investera i aktier.

De enda månaderna som visar en genomsnittlig negativ avkastning är juni, augusti och september. Det fick mig att undra, hur skulle det se ut om vi bara investerade i aktier i de månader som visade positiv avkastning? Det ska vi undersöka i följande inlägg...


KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar