måndag 23 augusti 2010

Tidsdynamik: Portfölj baserad på månadseffekten

För att följa upp på föregående inlägg som handlar om vilken effekt månaden har på utvecklingen för OMXS30-index så kommer här ett testet av en portfölj som baserar sina positioner på vad det är för månad. Förra testet visade att juni, augusti och september var i genomsnitt negativa för aktiemarknaden. Så hur hade det då sett ut om man endast investerade i de månader som var historiskt positiva?













Diagrammet visar utvecklingen för en portfölj som investerar i index i alla månader förutom månad 6, 8 och 9. Utvecklingen är avsevärt lugnare än index och verkar avkasta bättre i en ganska jämn takt. Men hur ser det ut om vi bryter ner utvecklingen år för år.





















En genomsnittlig avkastning på 16,7 % och 3,6 % över medel för index är inte alltför dåligt. I 13 fall av 24 var avkastningen bättre än index. Detta ger en träffsäkerhet på 50 %, styrkan ligger i att portföljen avkastar mer de år den vinner över index än de år den inte gör det. De gånger portföljen presterar bättre är det i genomsnitt med 16,3 % mot -9,1 % i medelförlust.

Trevlig avkastning, men knappast en speciellt robust strategi. Börsutvecklingen påverkas mer av andra variabler än månaden så månadseffekten kommer inte vara en av strategierna i State of the Market-systemet.


KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar