torsdag 10 juni 2010

Teknisk analys: RSI(14)

En av det kanske vanligaste och mest använda tekniska indikatorerna är RSI med ett parameter-värde på 14 tidsperioder. Den vanligaste tolkningen av indikatorns värden är att värden under 30 betyder översåld och värden över 70 är betyder överköpt. Men hur bra är indikatorn när den bedöms närmare på ett objektivt sätt?
I det här testet så tas en position i OMXS30-index när RSI(14) korsar 30 underifrån och avyttrar när den når 70. Det motsatta testas också, när RSI(14) skär 70 uppifrån tas en position som avyttras när den går under 30.























RSI(14) underpresterar grovt index och överköpta nivåer fungerar t.o.m. bättre än översålda. Att handla RSI(14) på själva index fungerar ju uppenbarligen inte, men hur är det om vi ger RSI(14) en chans på aktier?


Här är ett test med RSI(14) på 40 av de mest handlande aktierna på stockholmsbörsen (se kommentarer för kortnamn):







Medel står för genomsnittlig daglig avkastning och stdav står för standardavvikelse. De står klart att RSI(14)-värden under 30 ger en högre avkastning generellt. Värden över 70 ger samtidigt en avkastning under normalt och är då mindre lämpade för köp.
Som slutsats kan vi då säga att RSI(14) ger en ökad chans för uppgång, men bör förmodligen användas i kombination med andra indikatorer.



KvA

1 kommentar:

  1. Här är en lista på aktier testade;
    SKF
    VOLV
    SWED
    TLSN
    SEB
    HM
    NDA
    SAND
    BOL
    ERIC
    SKA
    ALIV
    ABB
    SHB
    AZN
    ATCO
    INVE
    SSAB
    SCA
    ELUX
    TEL2
    SWMA
    SCV
    LUMI
    NCC
    STE
    MTG
    ASSA
    AOIL
    BVT
    CARD
    KINV
    TREL
    MIC
    ORI
    RATO
    SECU
    HUSQ
    PAR
    GETI

    KvA

    SvaraRadera