tisdag 1 juni 2010

De tre tidsperspektiven

Som en handlare är det viktigt att ha koll på vilket tidsperspektiv man avser att analysera för att basera sina positioner på. Detta är för att priset kan uppföra sig mycket olikt i de olika tidsperspektiven. Det finns ingen fast regel för hur man definierar en viss tid perspektiv. För en daytrader så kan långsiktigt mena en dag och kortsiktigt för värdeinvesteraren kan vara några månader. Jag kommer att definiera tidsperspektiven såhär:

Kort perspektiv, 1 dag till en vecka;
Det här perspektivet handlar man främst efter kortsiktiga överköpta/översålda nivåer (tänk aggressiv swing trading).

Intermediärt perspektiv, 1vecka till en månad;
Här handlar man mer efter den cykliska effekten som finns i aktiemarknaden. Vissa trendföljande strategier fungerar också här.

Långt perspektiv, månader till år;
Här fokuserar man huvudsakligen på den långsiktiga trenden för hela marknaden och de flesta småsparare faller inom den här kategorin.

Så vilken ska man fokusera på?
De korta perspektiven är att föredra för att maximera avkastningen, då fler affärer leder till större vinstchans långsiktigt. Långt perspektiv ger inte samma chans till hög avkastning, men ger lägre transaktionskostnader. Det bästa svaret är kanske att se till alla perspektiv för att kunna maximera sin långsiktiga avkastning.

2 kommentarer:

  1. Påståendet gällande optimalt tidseprspektiv baseras på?

    SvaraRadera
  2. Har inte gjort något sådant påstående.

    SvaraRadera