Med historisk data från Yahoo Finance och Nasdaq OMX ska jag jämföra utvecklingen för de båda indexen.
Övre diagrammet visar på Y-axeln den procentuella utvecklingen för Nikkei 225 från den föregående sessionen och X-axel samma sak för OMXS30 sedan 1986. En linjär regression visar att rörelserna i OMXS30 kan beskrivas till 8,07% av fluktuationerna Nikkei 225.
Vad som dock är mer intressant är tendensen att ha samma utveckling positivt eller negativt. Låt oss undersöka.
Totalt är sessionerna överens om en riktning 58,87% av tiden. Vid en uppgång i Nikkei är det ännu större chans att det blir en uppgång i OMX än om det är en nedgång.
Dock är det inte så stor mening att försöka handla sannolikheten då man skulle behöva handla den förra sessionens stängningskurs, vilket ju såklart inte går. Men om vi istället skulle köpa eller sälja öppningen för OMXS30?
Då Nasdaq OMX saknar hyfs att redovisa öppningskurser i deras historiska kurser hämtas data från Yahoo (ticker ^OMX).
En negativ intradag skulle då vara när öppningen överstiger stängningen, och omvänt för positiv intradag. Totalt följer dessa varandra i 59,42% av tiden. Här är tendensen att följa Nikkei mer än för den procentuella utvecklingen från förra sessionen till föregående session.
Dock kan man inte anta att man får köpa öppningskursen i index då det som bekant inte går att handla index. Man får förlita sig på terminer eller ETF:er vilka förmodligen skulle jämna ut sambandet en hel del. Men med orsak av oroligheter i Japan är det inte värt att helt ignorera utvecklingen hos aktiemarknaden i Japan som en fingervisare för utvecklingen i Sverige.
KvA
. . . . .
För att hålla dig uppdaterad med Kvantitativ Analys, prenumerera via RSS Feeds.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar