tisdag 4 januari 2011

Trendföljande MA-strategi med varierande exponering

Ett enkelt sätt att bestämma trenden hos marknaden är att se på lutningen hos ett glidande medelvärde. Om T.ex. MA100 lutar uppåt så köper vi andelar i en indexfond. Men om samtidigt MA200 lutar nedåt, vågar vi investera fortfarande? Vilket medelvärde ska vi lita på för att göra våra investeringar?.

Ett enkelt och diplomatiskt sätt är helt enkelt att ge varje medelvärde en röst i vad positionen ska vara. Ta T.ex. medelvärdena 50, 100, 150, 200 och 300. Dessa strategier får var för sig en del av kapitalet och investerar när medelvärdet lutar uppåt och säljer positionen när det lutar nedåt.
Fördelen med detta är att vi är som mest investerade när trenden är som starkast och minst när den är som svagast.

En bild säger mer än tusen ord.


De stora kasten jämnas ut då vi inte investerar hela kapitalet i oroliga tider. Samtidigt får vi större delen av avkastningen i bra tider.

KvA

5 kommentarer:

  1. Finns det programvara som kan ställas in och startas med jämna mellanrum för att se hur man, enligt vald strategi, skall bete sig för stunden?

    Det tar ju mycket tid och gå in och hämta data, sätta in i behandlingsprogram och plotta grafer. Det kanske är lätt ett tag, men risken är att man kanske tröttnar efter ett år.

    SvaraRadera
  2. Man kan med lite vba-kod dra ner data från webben och ta fram dagens position på några sekunder med en knapptryckning.

    Ska fixa ett excelark om jag kan komma på hur man delar filer på blogger...

    SvaraRadera
  3. de flesta något seriösa strategiprogram kan man köra optimeringar med och få fram vilket parametervärde som varit bäst.

    Men det låter som överoptimering

    SvaraRadera
  4. Nope, ingen optimering här. MA50,100, 150, 200 och 300 var valda då de är de mest använda parametrarna. Det som är bra med att använda flera medelvärden är att man kan undvika överoptimering genom att välja en mer "generell" metod.

    SvaraRadera
  5. jag tolkade anonyms kommentar något skevt,

    instämmer med "de mest använda parametrarna" är mest intressant.

    tack för filen, ska ladda ner den och pröva senare

    SvaraRadera