tisdag 25 oktober 2011

Jämförelse mellan Avanzas courtage-alternativ

Det sämsta med aktiehandel måste nog vara courtaget. Så fort du initierar en position så kommer den oundvikligen att börja i minus. Men precis som med alla andra affärsområden kostar det pengar att driva sin verksamhet. Dock ligger det nog i allas intressen att minimera sina omkostnader. Därför har jag gjort en lite jämförelse.

Avanza, som är den största nätmäklare för alla amatör-spekulanter, erbjuder tre alternativ för nybörjaren. Den första är en Bas-depå som tar 39 per avslut minimum och i övriga fall 0,15% av beloppet. För den med lite mer att investera så finns det Avanza Premium där det minsta man får betala är lite högre, 99 kr, men i gengäld så är det bara 0,085% av beloppet om man kommer över minimumcourtaget. Sedan finns det en mindre och mer nerskalad tjänst vid namn Avanza Mini. Där ligger courtaget på ett fastsatt belopp beroende på vilket intervall summan ligger i. Mer om det kan du läsa här.

Vad som nu är intressant är vilket alternativ en person med kapitalet x som vill handla ska välja. För att bistå har jag gjort det här diagrammet. x följer x-axeln och y-axeln visar kostnaden för de olika alternativen.



Som man kan se så är Avanza Mini överlägset bäst för alla belopp mellan 1 och 200 laxar. Så klart kanske det finns andra fördelar som gör att man väljer att pröjsa mer, så som avancerade ordertyper och bevakning. För att inte tala om kapitalförsäkringar. Men för den snabbfotade handlaren så fungerar Avanza Mini alldeles utmärkt.

KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar