lördag 2 juni 2012

11 sommarprojekt för den sysslolösa

Med de sista kurserna avklarade och de sista proven skrivna har jag nu plötsligt massor av tid att spendera på allehanda projekt under sommarlovet. Jag har börjat skissa på ett större programmeringsprojekt där jag ska skriva ett program för backtesting och aktieanalys som kommer att få Hitta Kursvinnare att blekna i jämförelse (förhoppningsvis). Jag ska skriva det i C# med bl.a. Meta Numerics för diverse statistiska funktioner. En intressant möjlighet jag undersöker är att få programmet att automatisk skicka ordrar till min mäklare vid givna signaler. Det skulle gör att jag slapp missa signalerna vissa dagar då jag inte haft tillgång till en dator. En annan funktionalitet jag planerar att undersöka är insamling av tickdata för att i framtiden börja daytrada eller kanske förbättra exekveringen av mina existerande strategier. Jag känner en pressande känsla av att jag behöver lära mig allt om databaser.   

För att dock försäkra mig om att ha saker att göra i sommar mellan programdesignandet och sommarmatten så komponerade jag en lista av projekt vem som helst kan ta sig an.
  1. Skriv ett kod som automatiserar en tråkig och enformig syssla du ofta gör, t.ex ladda ner nyckeltal eller hålla reda på affärer så att de lätt kan skrivas in i en K4-blanket. Kan du inte programmera så hitta någon som kan hjälpa dig att lära, mycket går att lära sig genom att bara läsa runt på internet. 
  2. Analysera alla affärer du gjort det senaste två åren och undersök vilken del av din beslutsprocess som bidragit minst till resultatet. Undersök om det skulle vara fördelaktigt att eliminera det steget. 
  3. Gå utanför din vanliga trivselzon och testa något nytt du aldrig förut funderat att handlat med, läs på om t.ex optionsstrategier och undersök möjligheten att minska din risk eller öka din avkastning genom att komplimentera dina investeringar.
  4. Hitta ett forum på internet och lär känna personerna där. 
  5. Samla allt informationsflöde du vill ta del av på en och samma plats. Ladda ner Operas webbläsare och lägga till alla bloggar, nyhetssidor och forum som du kan tänka dig vara intresserad av som kanaler till läsarens e-post.
  6. Skriv ut ett gäng uppsatser från ekonomutbildningar och läs igenom. Försök hitta fel i resultaten.
  7. Gå på en bolagsstämma, föreslå omedelbar likvidation av bolagets tillgångar. 
  8. Leta upp någon någorlunda känd självutnämnd "börsexpert" och öppna sedan ett papperskonto där du agerar i direkt motsatts till dennes rekommendationer. Utvärdera resultatet och skicka till experten med tillhörande vitsord.
  9. Ta en dag för att analysera orderboken hos någon mindre omsatt aktie på stockholmsbörsen. Leta efter korkade robotar eller ovana nybörjare som du kan utnyttja för egen vinning.
  10. Starta en blogg. 
  11. Stäng av dator och gå ut och njut av solen.            

6 kommentarer:

  1. Jag har med stort intresse läst dina utvärderingars av Torssells och Nilssons respektive Tobbe Roséns TA-modeller. Det var ju inte så upplyftande, för modellerna vill säga.

    Vad säger du om Börstjänarens handelsstrategi BT-kanalen (http://www.borstjanaren.se/borst/borstArticleDetails/article_id/3492)? Den har visst också utvärderats i en studentuppsats: http://www.lu.se/o.o.i.s?id=19463&postid=1848300

    SvaraRadera
  2. Har läst uppsatsen och tror att det kan ha potential, speciellt på teknikaktier som de företag som är komponenter i Nasdaq100. Jag har en undersökning rörande trendföljande strategier på Small Cap-aktier som jag ska publicera snart och jag kan passa på att testa deras version.

    SvaraRadera
  3. Låter spännande. Ser jag fram emot.

    SvaraRadera
  4. Du har en blogg så stryk 1-10:an och gå till 11.
    Livet är kort så gå ut och ha kul, bryt mot lagen och ha något att berätta för barnbarnen istället. :)

    SvaraRadera
  5. Angående att automatiskt skicka ordrar har ju Nordnet ett API man kan använda för att handla på sina konton hos dem. Antar att du har tittat på det? https://www.nordnet.se/mux/web/nordnet/next-api.html

    Jag har själv inget aktivt Nordnet-konto, men har ändå lekt runt lite med API:t och skrivit en C#-wrapperklass mot det. Mestadels för att eventuellt bygga ut min sida www.longshort.se med en integration mot Nordnet för att hämta kursdata.

    Personligen hoppas jag att Avanza släpper ett API snart också, då blir det nog en del långa programmerings-nätter för min del. :-)

    SvaraRadera
  6. Har tittat på det, men Nordnets prislista passar inte mina nuvarande marginaler. Ännu mindre dom jag skulle få om jag fick för mig att börja daytrada i framtiden. För att hämta realtidskurser så kanske det kan vara ett alternativ.

    Att trixa med POST-förfrågningar med mäklarens hemsida borde gå att fixa, frågan är dock hur stabilt det blir. Man kanske skulle fråga Avanza om de skulle vilja dela med sig av sitt API mot löften om hög omsättning...

    PS. Din sida är en självklar bokmarkering. =)

    SvaraRadera