söndag 7 augusti 2011

Vad händer härnäst?

Den senaste tiden våldsamma svängningar har satt skräck i alla investerare och efter att Stockholmsbörsen signalerat ett dödskors så kan man uteslutande säga att sötebrödsdagarna är slut och det är dags att vara mer försiktig i sin aktieexponering. Dock är det svårt att sälja nu efter att marknaden fallit flera dagar i sträck. Historiskt sett är det mycket mer fördelaktigt att köpa efter nedgångar än efter uppgångar. Så vad är då den rimliga slutsatsen och korrekta förhållningssättet till dagens situation? Vad väger starkast, en översåld marknad eller en nedåtgående trend?

En som är mästare av situationsanalyser för amerikanska aktieindex är bloggen Quantifiable Edges. Genom ta aktuell prisrörelser och undersöka den följande utvecklingen historiskt kan han få en mer mångfasetterad bild än vad enskilda medelvärden eller indikatorer kan. Tricket är att separera vad som har betydelse och vad som inte har. Jag tror jag har funnit ett bra sätt att kunna skilja signalerna åt.


Dagens sannolikheter
För en tid framöver kommer jag att så ofta som möjligt lägga upp historiska undersökningar av OMXS30 för vad som händer just nu. Detta skiljer sig starkt från vad jag skrivit om förut på bloggen, men förhoppningen är att det ska ge mig intressanta idéer och vidga min förståelse för vad som driver dagens aktiemarknad, samtidigt som alla som finner dessa undersökningar intressanta kan hänga med. Allt ska presenteras i ett enkelt format där reglerna först preciseras och utvecklingen över de följande 1-5 dagarna visas i de mest relevanta mått. Sedan visas också en graf över hur alla affärer sett ut sammanlagt för den bästa tidsstoppet.

Här är dagens undersökning baserat på hur det såg ut i fredags den 5/8 -11.







Det mesta är ganska självförklarande. T-score är resultatet av den ekvation man använder i students t-tester. Kort sagt säger den hur bra resultatet står i förhållande till chans. Absoluta värden högre än 1,6 är en bra indikation på att det ligger något värde i reglerna. R^2-värdet visas också för grafen då det ger en bild av hur jämn utvecklingen har varit för reglerna, baserat på hur väl kurvan passar in med en regression.

Förhoppningsvis kan detta bli ett stående inslag på bloggen med värde för alla som läser den.


KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar