fredag 12 augusti 2011

Fredagstankar

Börsläget
Börsen steg idag så gårdagens analys håller fortfarande. Statistiken säger att det borde gå åt söder på måndag. Vi ligger nu under de långa medelvärdena och det brukar innebära att aktiemarknaden inte längre är någon säker plats för placeringar på lång sikt. Dock är det alltid med en stor nypa skepticism man ska se på sådana indikationer. För vi analyserar ju bara historiska förväntningar av det ekonomiska läget i framtiden. Borde vi då inte få reda på mer genom att analysera det ekonomiska läget här och nu?

Neuralt Nätverk
Min tanke hur vi bättre ska kunna förutse kriser i framtiden är genom att hitta korrelationer i ekonomisk data som visar sig vara en indikation på om det kommer ske en försämring eller förbättring i det ekonomiska läget. Vad betyder T.ex. lägre inflation för framtida tillväxt? Vilken inverkan har den långsiktiga räntan?


Inflation i Sverige 1831-2010

Årlig förändring i procent av konsumentpriserna.


Det finns förmodligen ingen prefekt linjär korrelation mellan nyckeltal och framtida börsutveckling, men det är inte vad jag söker efter. Genom att attackera problemet med ett neuralt nätverk så kan även de mest gömda korrelationerna hittas. Från Statistiska Centralbyrån så kan jag få all historisk data jag kan behöva, sedan är det bara att lägga ut en rimlig topografi för nätverket, trimma det och testa prestationen.


1 kommentar: