onsdag 24 augusti 2011

Flykt till hälsovård - positivt för börsen!

Det brukar vara så att i kriser drar sig kapitalet för att investera i bolag som påverkas alltför mycket av konjunkturen och istället köper aktier i defensiva bolag. Exempel på en sektor som kan stå sig även i sviktande konjunkturer är bolag inriktade på läkemedel och hälsovård. Sedan 1995 finns ett index över dessa finns hos OMX och inkluderar AstraZeneca, Getinge och Meda.






OMX Stockholm Health Care PI korrelerar i daglig avkastning med OMXS30 till ett värde på 0,55, dock bara till 0,41 dagar OMXS30 går ner. Om vi antar att den relativa prestationen hos Hälsovård/OMXS30 säger oss något framtidens börssentiment så kan följande test göras:






Prestation betyder här det avstånd index har från sitt 20-dagars medelvärde. Om hälsosektorn ligger bättre till än OMXS30 köper vi OMXS30 och väntar tills det ändras, omvänt för den röda portföljen.

Alltsomallt så verkar en överavkastning i läkemedelsaktier vara bra för marknaden och en underavkastning vara dåligt, något som talar emot hälsovård som en bra investering i kristider. Om läkemedelsaktier verkligen är bra i kristider så borde börsen fortsätta ner när alla köpt på sig de, men istället så är det bättre att ta vinsten vid överavkastning och byta till vanliga aktier.


KvA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar