torsdag 18 november 2010

5%-strategin

Efter ett förslag från aromata kommer här ett test på en enkel strategi som utnyttja avkastningen för den senaste månaden som indikator för den kommande trenden. Reglerna är att köpa när avkastningen de senaste 20 dagarna (ungefär en månad i börsdagar) överstiger 5 %. Positionen stängs sedan när avkastningen för de senaste 20 dagarna är under -5 %.

Från 1988 på OMXS30.




Som alltid när det är två separata variabler som ska inkluderas så kan jag inte undvika att göra en 3D-funktionsyta.



Ytan visar CAGR för alla kombinationer för m = 1 % till 20 % och n = -1 % till -20 %.
Den optimala kombinationen är 11 % och -11 %, med ett CAGR på 14,84 % och en sharpekvot på 0,90.

Något trevligare kurva.

Det intressanta med den här strategin är att fast den är så pass långsiktig så styrs signalerna bara av utvecklingen den senaste månaden. Det gör att den är ett spännande tillägg till långsiktiga trendföljande strategier som MA50MA200. Starka reaktioner åt ett visst håll verkar ha en effekt på den följande trenden.

Dock så är jag osäker på att använda ett procentvärde för att ge signaler. Volatiliteten på marknaden ändras hela tiden, och volatiliteten i framtiden kan skilja mycket från volatiliteten på dagens marknad. I nästa test ska vi jag se om man kan förbättra strategin genom att göra den lite mer "adaptiv".


2 kommentarer:

  1. Härlig blogg! Hittade nyss hit. Har länge velat följa något som detta med inriktning mot Stockholmsbörsen. Jag har länge följt en liknande blogg (http://marketsci.wordpress.com/) och är grymt imponerad av honom och hans resultat. Ser fram emot dina inlägg.
    /E

    SvaraRadera
  2. Tackar =),
    Michael Stokes är förmodligen en av de största inspirationskällorna. CSS analytics är en annan. Bland de svenska bloggarna saknas liknande bloggar, folk verkar vara mer intresserad av att rita streck på diagram än att veta om deras slutsatser har någon grund i verkligheten.

    Cheers!

    SvaraRadera